mandag den 5. september 2016

Flise - flyvende, farverig og og altid beredt

Den 7. september har længe været markeret i Flises kalender:
60 års fødselsdag skal fejres sammen med 25 års jubilæum på VUC (dog med ét års forsinkelse). 

Jeg mødtes med Flise aka Anna Elisabeth Lunders til en snak og en kop te. Det skulle vise sig, at det mest var mig, der drak te, og Flise, der snakkede (i 60 minutter). 

Men sådan er det nu engang, og alle, der kender Flise, ved, at hun trods de 156 cm har et stort hjerte, et bredt vingefang og en masse historier, hun skal ud med. 


Fra børneskole til voksenpædagogik


Efter at have undervist på den katolske friskole i Århus i 2 år, flyttede Flise til Fyn og blev ansat på HF & VUC FYN i Odense i sommeren 1990. Det var netop voksenpædagogikken, der trak i Flise. Hun havde undervist i ½ års vikariat på VUC i Århus og tænkte, at det var en gave at undervise voksne. 

-          Det var det rene svir at komme til at undervise på VUC. Jeg kunne ikke begribe, at når jeg kom ind i lokalet, så sad kursisterne med bøgerne åbne og var klar til undervisning. Der var ingen disciplinære problemer, og der var ingen bøvl med forældrene! Det var så sjovt at have nogle kursister, man kunne snakke med – en helt anden kontakt end med eleverne i børneskolen, fortæller Flise

Flise var én af de yngre lærere, da hun blev ansat som 35-årig, og fik hurtigt et godt kollegialt forhold til mange af de andre lærere, som hun har fulgtes med siden dengang. Og det krævede et åbent sind at lære kollegaer at kende, der både havde dag- og aftenundervisning og dermed mødte ind på forskellige tidspunkter.

-          Da jeg startede på VUC, sagde Lisbeth Simonsen (red. tidligere forstander) til mig, at man er nødt til at være om sig, for vi møder på alle tidspunkter af døgnet, så hvis du vil lære nogle kollegaer at kende, så må du være åben - og det har hun jo sådan set haft ret i, fortæller Flise

Lider af uanbringeligsårsag


Ingen ved præcist hvor mange fag, Flise har undervist i, eller hvor mange forskellige funktioner, hun har haft. Men det er mange. For Flise er glad for at udvikle sig, og opsøger gerne mulighed for at prøve noget nyt … hele tiden… Derfor har Flise undervist i naturfag, engelsk, matematik, FVU matematik samt prøvet kræfter med vejledningen og bogdepotet, været faggruppeleder, TR, PAM, skemalægger, eksamenskoordinator, deltaget i forsøg med fjernundervisning i 1997 og siddet i koordinationsudvalg, festudvalg, opgavekommissionen osv.

-          Jeg plejer at sige, at jeg har det som man i postvæsenet kaldte ’uanbringelighedsårsag’. Man vidste ikke hvor man skulle sætte mig, så jeg har været i rundt omkring, griner Flise, men nej det passer godt til mit temperament at prøve noget nyt, for jeg er ikke god til det ensformige.  Der er meget få ting, jeg ikke har været med, men det er også derfor, at der er gået 25 år her på VUC, for hvert eneste år og hver eneste dag føles som noget nyt – nyt kursister og nye udfordringer

Det er de små skridt, der tæller


Der er ingen tvivl om, at kursistmålgruppen har ændret sig voldsomt i løbet af de sidste 25 år, og Flise husker både årene med de ældre, disciplinære kursister og de lidt mere udfordrende ungehold på Holsedore. Tidligere var der rent aldersmæssigt en større spredning på holdene, hvor de voksne kunne hjælpe med at socialisere de unge, der har måske har manglet nogle ordentligt voksne i deres opvækst.

-          Jeg har haft så mange skønne kursister, men husker måske især dem, som har rykket sig en lille bitte smule og for hvem, der lykkes at gå til eksamen, selvom de sagde, at de ikke ville, da de startede, møde op til alle timer eller læse en bog for første gang i deres liv. Det er de små skridt, der tæller.

Tryghed, tillid og god stemning betyder rigtig meget i undervisningen, for som Flise siger ’man skal huske at grine og turde at involvere sig’. Det er vigtigt at turde vise noget af sig selv - måske endda noget, man ikke er særlig god til. 
For i virkeligheden er det at gå i skole en meget personlig sag, når kursister f.eks. skal overkomme deres angst for at sige noget i engelsktimerne. Og så betyder det noget, at man viser kursister, at man gerne vil dem og godt kan lidt dem rent professionelt, så de tør at rykke sig.

-          Jeg kan faktisk rigtigt godt lide at have eksamen, for der handler det om at få kursisterne til at yde deres bedste og skabe nogle trygge rammer omkring eksamen og lære dem, at det altså ikke er et forhørslokale, griner Flise

Man skal ikke gå ned på udstyr


Flise er et yderst engageret menneske og har en særlig evne til at involvere sig i alt og alle. Hun elsker at arrangere og invitere gæster til hjemmet. Det er noget som både kollegaer og kursister nyder godt af, når Flise inviterer til kaffe og hjemmebagte boller, som hendes mand, Kurt, bager.

Og når man nu er så glad for at have gæster og være sammen med andre mennesker, så er det vigtigt aldrig at gå ned på udstyr. Et særligt kendetegn ved Flise er f.eks. hendes cykeltasker, som hun bringer frem og tilbage på arbejde hver dag. Og uanset hvilket slags vejr, dagen byder på, er taskerne altid fyldt til bristepunktet. Man ved aldrig, hvornår man får brug for øjendråber eller ligtorneplaster.

Hun har udstyr til alverdens tænkelige og utænkelig situationer, der måtte opstå. I flæng kan nævnes sportsøreringe, rengøringsbriller, badeværelsesbriller og hverdagskagegafler. Og ikke mindst udstyr til hundefødselsdag, når Cici skal fejres!

-          Flise har engang formået at købe hele Føtex’ restlager af fødselsdagsservietter. Men da lejligheden bød sig for at tage servietterne i brug, kunne hun alligevel ikke finde dem, fortæller kollega Anne Weile

Men uanset hvad så er Flise altid forberedt på en fest, undervisningstime eller bare en god snak J

Kære Flise vi ser frem til mange flere festlige lejligheder – stort tillykke med fødselsdagen og dit 25 års jubilæum.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar