onsdag den 1. juni 2016

25 år med paragraffer, humor og best practise


Anne Kofod-Jensen blev ansat som lektor på HF & VUC FYN i Odense i 1994. Undervisningskarrieren blev indledt efter 3 år ved ’Åben Datastue for Kvinder’, og derfor kan Anne den 1. juni 2016 fejre 25 års jubilæum. 25 år er gået med undervisning i engelsk, russisk og samfundsfag – og alt muligt derudover.

I løbet af årene har nemlig Anne afprøvet stort set alle pædagogiske discipliner. Hun har udfordret materialer og metoder i sine fag og har udfoldet sine evner som planlægger, vejleder, koordinator, projektleder, datavejleder, kursusplanlægger, tillidsrepræsentant og senest som eksamensplanlægger.

12 års som tillidskvinde for GL gav blod på tanden efter flere juridiske udfordringer, så fra 2007 startede hun på en bachelor i jura, som hun gennemførte sideløbende med sit fuldtidsarbejde. Kandidaten blev færdiggjort i 2014. Siden da har Anne nydt godt af den juridiske træning, som har gjort det lettere at tilgå Forvaltningsloven, eksamensbekendtgørelse og andet relevant lovstof.

- Som tillidsrepræsentant opdagede jeg, at der bog en lille bogholder i mig – og det skulle vise sig at være en jurist, fortæller Anne. Og vi har fået nogle overraskelser, hvor der er dukket ting op, som ingen før har tænkt på. Så det er enormt spændende at være med til at løfte vores eksamenspraksis på VUC :-)

VUC et bevidst valg


Det var et bevidst valg, da Anne søgte ansættelse på HF & VUC FYN – eller Odense Forberedelseskursus – som det hed dengang. Hun skrev i sin ansøgning, at hun ”gerne vil undervise voksne, der ønsker at lære”. Og det har til fulde levet op til forventningerne, selvom kursisterne i dag bliver yngre og yngre og ungdomskulturen løbende ændrer sig. Det er derfor at årene bare er gået, for ingen underviser på samme måde, som man gjorde for 25 år siden. Det er altid nye mennesker og noget nyt hvert år. Én af de gode erfaringer, som Anne bruger effektivt i sin undervisning, er humor:

- Jeg har erfaret at ethvert budskab går bedre ind med humor. Hvis du siger noget sjovt, provokerende eller på én eller anden måde lidt anderledes, så går budskaberne lidt bedre ind end ved ordinær ”træning”, så det bruger jeg en del.

Og det kan tydeligt mærkes i undervisningen at stemningen skifter og opmærksomheden skærpes, når der sker noget uventet – og sjovt. Kursisterne kan godt lide, at den vante undervisning er lidt anderledes end forventet med øvelser og lignende – det bliver bedre læring.

Anglofile by heart 


Med en cand.mag i engelsk og russisk i 1985 har interessen for sprog altid ligget naturligt for Anne. Alle rejser med ægtemanden og kollegaen, Stig Bondesen, går over Atlanten til USA eller som minimum til England, hvor den anglofile humor og kultur trækker.

- Anne er et vidende og begavet menneske, der kan citere engelsksprogede forfattere og digtere ud af den blå luft – og alverdens lov-§§. Hun er Shakespearekender om en hals – det eneste menneske jeg kender, der tager til London hvert år og ser alle forestillinger på the Globe, fortæller kollega Lisbeth Antonsen

Skarp vs. skrap eksamensplanlægger


De seneste 6 år har Anne styret eksamensplanlægning af mere end 10.000 årlige eksamener på hf. Og det er med stor respekt og måske en smule æresfrygt fra kollegaerne.
Anne mener selv, at kollegaerne vil beskrive hende, som én der har styr på paragrafferne – og er lidt skrap. Men måske mest fordi at den nuværende funktion som eksamensplanlægger skubber hende i den retning - for der skal jo være styr på det, og så er tingene nødt til at være lidt firkantede nogle gange! Meeeeen det er ikke altid det indtryk, hun efterlader:

- Anne vil gerne fremstå ’skrap’ overfor kursisterne, men har et stort, blødt moderhjerte for dem, når det kommer til stykket, fortæller kollega Lisbeth Antonsen med et stort smil

-      Men uanset hvor kringlede juridiske problematikken Anne støder på, så er der intet, der kan vippe hende af pinden. Hun er inkarnationen af ro og er altid saglig og velfunderet i sin argumentation, så der er er ingen panik eller stress omkring hende. Annes bedste råd er ”vælg dine kampe med omhu” – ”know when to hold them and when to fold them”.

Vi fortsætter på VUC


Selvom de administrative opgaver har fyldt mest de sidste 6 år, så er det undervisningen, som Annes hjerte brænder mest for i sidste ende. Så indtil pensionsalderen trykker, er karrieren fortsat dedikeret til VUC. Og det er mange kollegaer, der er glade for. Teamkollega Søren Jensen giver et par ord med på vejen:

- Jeg har haft den store fornøjelse at være i team med Anne flere gange! At være i team med Anne er at være i trygge hænder, for hun har et sjældent godt blik for både rammerne og detaljerne i arbejdet. Annes store undervisningserfaring kombineret med grundigt indblik i læreplaner og bekendtgørelser udmønter sig i en helt særlig best practice, som kommer organisationen, kollegerne og ikke mindst kursisterne til gode til daglig.

- Anne er hjælpsom, venlig og rigtig god til kollegial sparring. Vi er flere teamkolleger, der glæder os meget til flere gode år med et super godt samarbejde med Anne tilsat hendes bagværk og spisning på Cafebiografen.

Hjerteligt tillykke med jubilæet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar