tirsdag den 16. april 2013


Speciale i korruption

Med Keld Fredbergs Legat på 8.000 kr. nåede Ashil Farokh ud til førstehåndkilder i Kabul. Ansøgningsfrist er den 22. april


Jeg må kunne bruge mit sprog og mine kontakter i Afghanistan til at komme tæt på begrebet korruption. Sådan tænke Ashil Farokh, da han skulle til at skrive speciale på Cand. Polit. Studiet i Odense.
Han overvejede Skype som kommunikationsmiddel.
- Men jo tættere, jeg kom på. Jo mere overbevist blev jeg om, at mine kilder ville springe fra. Jeg var nødt til at rejse til Kabul og lave mine interviews i al hemmelighed, fortæller Ashil Farokh her et halvt år efter, han afleverede sit speciale i statsdannelse og korruption på Institut for Statskundskab ved SDU.
Rejsen til Afghanistan blev en realitet ved hjælp af 8.000 kr. fra Kjeld Fredbergs legat, som uddeles til kursister, som har afsluttet deres hf på HF & VUC FYN Odense Søndersø og læser på en dansk uddannelsesinstitution.
Med 8.000 kr. fra Kjeld Fredbergs Legat lykkedes det Cand Polit  Ashil Farokh at komme til Kabul for at lave research til sit speciale i korruption og statsopbygnnig

Korruption – i teori og praksis

Specialet gav Ashil et indgående kendskab til korruption og statsopbygning – både i teori og praksis.
Her kommer han med en række praktiske eksempler på korruption Afghanistans hovedstad.
Du er kommet til skade og kommer ind på et hospital. Køen er lang – og bliver måske holdt kunstigt lang. Du kommer først i køen, hvis du betaler et klækkeligt beløb. Fattige kan vente i dagevis – og dør ind imellem undervejs.
Du arbejder for en virksomhed eller en organisation og har brug for en pansret mandskabsvogn for at komme ud i landet. Du skal betale 10.000 kr. i bestikkelse for at få tilladelse til en sådan vogn.
Der er opstået en fejde i din familie. Et familiemedlem er blevet dræbt. Du anmelder det til politiet. Alle mænd i familien bliver anholdt – og de skal hver betale 20.000 kr. for at sagen kommer videre.
Du har slået et menneske ihjel og kommer i et sikret fængsel. Du betaler for at blive overflyttet til et mindre sikkert fængsel i provinsen – et fængsel du let kan flygte fra.

Problem eskaleret

Listen med eksempler på korruption er lang, og problemet eskaleret siden 2005, hvor Afghanistan afholdt sit første frie parlamentsvalg siden 1969.
- Det står klart for mig efter researchen i Kabul, siger Cand. Polit., Ashil Farokh.
Han vurderer, at Vesten har allieret sig med de forkerte.
- I hvert fald har vi ikke formået at slå hårdt nok ned på korruptionen fra en start, fastslår han.
I stedet har der udviklet sig sejlivede korruptionskæder med udspring helt inde i parlamentet – kæder som er med til at skabe udpræget velstand blandt få mennesker i Afghanistan.

Afghanistan – en skrøbelig stat

Ashil anerkender, at der er sket meget godt i Afghanistan.
Kabul er genopbygget.
Uddannelsessystemet er forbedret. Og det samme gælder kvinders rettigheder, selvom der er meget tilbage at ønske.
- De fremskridt er tydelige, når jeg har været tilbage i Kabul, siger Ashil Farokh.
Men han skal ikke kradse meget i overfladen, før det står knivskarpt, at Afghanistan er en skrøbelig stat gennemsyret af korruption og befolkningens mistillid.
- Og hvad er det da også for en stat, hvor man kan købe sig til en stilling som politichef for 50.000 dollars og derefter regere efter sit forgodtbefindende, spørger Farokh.

Opsang til vesten

Ashil Farokh mener, vesten har været alt for tilbagelænet i forhold til bekæmpelsen af korruption i statsopbygningen i Afghanistan – og at vi kommer til at bøde for det.
- Der flyder milliarder af dollars ind i landet, men halvdelen forsvinder på deres vej hen, hvor de skal gøre gavn.
Der bliver ganske vist fremvist dokumentation for, hvad pengene er brugt til. Men dokumentationen er falsk, og vestlige penge fosser ned i lommerne på de korrupte, vurderer Farokh.
- Befolkningen ved det, og det påvirker folks syn på de nye afghanske institutioner og på de udenlandske allierede. Folk kan jo godt se, at det er os i vesten, der finansierer korruptionen, siger Ashil Farokh.

Flov over korruption

Mange afghanere føler sig flove over, at korruption er blevet så integreret en del af livet i Afghanistan.
- Og lægen er jo flov over at lade folk slippe foran i køen for penge. Men det er den mulighed, han ser, når han ikke får en tilstrækkelig løn til at kunne forsørge sin familie. Det er trist, synes Ashil, som kom til Danmark som flygtning i 2001.

Politiet ind i bordeldrift

Politiet er den institution, der er mest infiltreret af korruption – det gælder også ”moralsk korruption” – eksempelvis i et af hovedstadens distrikter, hvor politiet var begyndt at drive bordel.
- Men det slipper man altså ikke af sted med i et traditionelt, konservativt land som Afghanistan. Her endte det med, at fem politifolk, som var involveret i bordeldriften, blev halshugget – noget alle i bydelen ved - men som man bare ikke taler højt om, siger Ashil.

Folket vender staten ryggen

Den afghanske stat fungerer ikke. Derfor bevæger folk sig tilbage til det traditionelle, religiøse stammemæssige, hvis institutioner trods alt fungerede på et eller andet niveau.
- Bevægelsen mod det traditionelle, religiøse vil kun fortsætte og blive forstærket, hvis der ikke bliver gjort noget drastisk ved korruptionen. For uden folkets tillid har staten ikke nogen legitimitet og vil ikke komme til at fungere, vurderer Ashil Farokh.Skulle Ashil Farokhs historie have inspireret dig til selv at søge Keld Fredberg legatet, kan du gøre det via et ansøgningsskema. Læs mere her.
Legatet er stiftet af forhenværende overlærer, Keld Fredberg. Legatet har til formål at hjælpe ansøgere, som har afsluttet deres hf-eksamen ved HF & VUC FYN Odense Søndersø, og som læser videre ved en dansk uddannelsesinstitution. Ansøgningsfristen er den 22. april 2013

Her kan du læse mere om Ashil Farokh og hans historie.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar